Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΟΧΙ στην καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή







ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ


ΟΧΙ στην καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή



Α) ΕΚΠΛΗΞΗ – ΘΛΙΨΗ – ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Είναι τα συναισθήματά μας, από την ξαφνική απρόβλεπτη, και παράλογη εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα (με τη συναίνεση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη), στις 16/3/2017 πως "θα χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων), πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ 251)".
Η κατασκευή του τεράστιου γηπέδου (35.000 θέσεων σύμφωνα με δημοσιεύματα), μαζί με τα άλλα έργα που σίγουρα θα το συνοδεύουν (αφού σήμερα οι μεγάλες ομάδες – αυτή είναι η διεθνής τάση – έχουν μετατραπεί σε εμπορικές επιχειρήσεις, με εκτεταμένες χρήσεις εμπορίου, αναψυχής, γκαράζ κλπ), θα αποκόψει την επικοινωνία της πόλης (φυσική και οπτική) με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, θα υποβαθμίσει τις υπώρειές του και τις προστατευόμενες δασικές ενότητες, θα καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου καθώς και την κοίτη του ποταμού Ιλισού (απ' τα πολύ λίγα σημεία του που δεν έχουν μπαζωθεί), και παράλληλα θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα, συρρικνώνει, κατακερματίσει το χώρο, αποτρέποντας μια για πάντα τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου αναψυχής, περιπάτου, υψηλού και πυκνού πρασίνου χωρίς εμπορευματοποίηση.


Β) Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ (ΦΥΤΩΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)

1) Βρίσκεται εντός του θεσμοθετημένου (μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων), ως Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή – Ιλισίων (που μάλιστα είναι εντός του πυρήνα του), σύμφωνα με το ΠΔ «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011), στο οποίο «κυριαρχεί η χρήση του «κοινόχρηστου Πρασίνου, και δεν επιτρέπεται η δόμηση νέων κτιρίων».
Επίσης βρίσκεται στη Β. Ζώνη προστασίας του Υμηττού.
Παράλληλα και το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας (Νόμος 4277 ΔΕΚ 156Α/1-8-2014), όπως και το προηγούμενο ρυθμιστικό (Ν 1515/1985), καθορίζει το χώρο ως «Μητροπολιτικό Πόλο πρασίνου και αναψυχής».
Αλλά και η μελέτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη το Νοέμβριο του 1997, και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 17/10/2001 (αυτή η μελέτη αποτέλεσε τη βάση για να εκδοθεί αργότερα το Πρ. Διατ. 187/Δ/16-6-2011), προτείνει «Ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων, υψηλής οικολογικής ποιότητας, με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, υψηλού πρασίνου, συνολικής έκτασης 4500 στρεμμάτων, εκ των οποίων ο πυρήνας θα καταλαμβάνει περίπου 1400 στρέμματα».
Ακόμη το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που καθορίζει τις χρήσεις και λειτουργίες του Πάρκου κατ’ επιταγήν του Π.Δ. 187/Δ/2011 και ολοκληρώθηκε το 2011 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά την ανάθεση προς αυτό από τον ΟΡΣΑ ξεκάθαρα αναφέρει πως εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου «απαγορεύεται κάθε νέα δόμηση κλπ».
Πως είναι λοιπόν δυνατόν, μια μακρόχρονη (πάνω από 20 χρόνια), διαδικασία (μελετητική κλπ) που κατέληξε στην ισχύουσα νομοθεσία να στραπατσάρεται και να διαγράφεται τόσο απότομα με τελείως αδιαφανή κριτήρια ;
Η ευκολία (αλήθεια από ποιο θεσμικό όργανο πάρθηκε αυτή η απόφαση;) με την οποία ανατρέπονται νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον, πρέπει όλους να μας προβληματίσει και ανησυχήσει.
2) Ανήκει στην έκταση των 965 στρεμμάτων του Ν 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/77) που παραχωρήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, άνευ ανταλλάγματος με τον όρο όμως ότι η παραχώρηση γίνεται «επί τω σκοπώ δημιουργία χώρων πρασίνου (Άλσους)».
3) Γειτνιάζει (απόσταση αναπνοής), με δύο στρατιωτικά νοσοκομεία, το νοσοκομείο Σωτηρία, πολυκατοικίες (κατοικιών), καθώς και με την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.


Γ) ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπερτοπικού πρασίνου, το μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο (μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα), σε μια Αθήνα που διαθέτει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες (μόνο 2,5 τετρ. μέτρα, όταν το διεθνές όριο για επιβίωση είναι άνω των 10 τετρ. μέτρων).
Είναι γνωστό επίσης ότι οι μεγάλες πράσινες εκτάσεις, λειτουργούν κατά της ρύπανσης στην πόλη, βελτιώνοντας σημαντικά το μικρόκλιμα και μειώνοντας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες τη μέση θερμοκρασία, γεγονός που σε περιόδους έντονων κλιματικών αλλαγών και καύσωνα, θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στην αποφυγή σοβαρών επεισοδίων ακόμη και θανάτων.
Αποτελεί επίσης ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασης του (1970/2012) που κήρυξε το Μπάτιμντον "αυθαίρετο" επισημαίνει "Με την δημιουργία του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή διευκολύνεται η κίνηση των αέριων ρευμάτων από τον Υμηττό προς το Λεκανοπέδιο, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην βελτίωση των ατμοσφαιρικών και κλιματολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής".
Ακόμη επισημαίνει πως "Η κατασκευή του Μπάτμιντον (πόσο μάλλον του τεράστιου γηπέδου), δεν είναι συμβατή με το χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικό Πάρκο, ενώ με την παρουσία και λειτουργία του Μπάτμιντον και τη συρρίκνωση του Πάρκου, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής¨.
Επισημαίνουμε ακόμη την σημαντική ιστορικότητα του χώρου, αφού συνδέεται με σημαντικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας, όπως το κίνημα του στρατιωτικού συνδέσμου το 1909, την εκτέλεση των "έξι" της Μικρασιατικής καταστροφής, τις δίκες και εκτελέσεις κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (εκτέλεση Μπελογιάννη κλπ).
Αλλά και το άρθρο 24 του συντάγματος τονίζει ότι : "Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (και όχι φυσικά η καταστροφή του) αποτελεί υποχρέωση του κράτους".
Δυστυχώς όμως αντί να διαφυλαχτεί αυτός ο χώρος (η διείσδυση του Υμηττού στην πόλη), να αναδειχθεί και να προσφέρει την ευεργετική του επίδραση στη ζωή των κατοίκων (δηλαδή η μετάβαση από το αστικό στο περιαστικό περιβάλλον) της πολύπαθης, νεφόπληκτης, πυκνοδομημένης Αθήνας, αλλά και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου Αττικής των 4 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων «προικίστηκε» διαχρονικά με μια σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για πάρκο λειτουργιών (ολυμπιακό χωριό τύπου, Μπάντμιντον, Γραφεία ΕΠΟ, Ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων, παράνομοι δρόμοι και ανεξέλεγκτη στάθμευση, πρόβλεψη για κτίριο Αστυνομίας – Ν 3688/2008-κλπ).

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Τα Πάρκα πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού.


Η Αθήνα δεν μπορεί να μετακινηθεί
Εμείς οι κάτοικοι θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο τσιμέντο και το καυσαέριο χωρίς δυνατότητα διαφυγής έστω και μιας ημέρας ή μερικών ωρών, που θα μας έδινε η ύπαρξη του Πάρκου Γουδή (για χαλάρωση, ξεκούραση, περίπατο, επικοινωνία, ψυχαγωγία).


Δ) ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως απ’ τους αρμόδιου διαχρονικά παρατηρείται έλλειμμα δημοκρατίας και αναντιστοιχίας λόγων και έργων.

1) Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ως επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» το 1996 «εναντιώνεται στη δημιουργία Γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Πάρκο Γουδή» και συμπαραστέκεται ενεργά στον αγώνα των κατοίκων.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1996 αναφέρεται "Εμείς η Δημοτική Κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Πολιτικό Μηχανικό Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχουμε με στελέχη μας στην Επιτροπή Αγώνα. Υιοθετούμε απόλυτα τα αιτήματά της και τα ενσωματώνουμε στο πρόγραμμά μας. Ο αγώνας των κατοίκων για τη διάσωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι ένας αγώνας της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ".
Τι άλλαξε άραγε από τότε ;
Μήπως δεν επιδεινώθηκε η κατάσταση αφού συνεχώς καταστρέφονται ελεύθεροι χώροι, πολλοί απ’ τους οποίους είναι χαρακτηρισμένοι «πράσινο» επειδή ο Δήμος Αθηναίων εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει προβεί σε καμία απαλλοτρίωση ;
Και πως είναι δυνατόν να εξαγγέλλεται η κατασκευή γηπέδου, όταν ισχύει νομοθεσία (Ρυμοτομικό σχέδιο, Προεδρικό διάταγμα κλπ) που το απαγορεύει νομοθεσία που προέκυψε μετά από μακρόχρονη διαδικασία (Μελέτη ΤΕΕ, αγώνες κατοίκων κλπ).
2) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δια του τότε Υπουργού κ. Σκουρλέτη σε συνάντηση με την επιτροπή μας στις 13/4/2016 δηλώνει «την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή».
Τα ίδια δηλώνει «δρομολογημένη πρωτοβουλία για την μετατροπή του χώρου ως Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή» ο κ. Σκουρλέτης στις 7 Νοεμβρίου 2016 κατά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην τελετή παραλαβής- παράδοσης.
Τι άλλαξε λοιπόν από τότε ;
Αλήθεια με ποια διαδικασία εξαγγέλθηκε η νέα θέση ;
3) Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου αδιαφορεί ενώ πριν 3 χρόνια ως υποψήφια περιφερειάρχης σε περιοδεία της προεκλογικά στο Πάρκο Γουδή (παρουσία της επιτροπής μας), δήλωνε «την αμέριστη συμπαράσταση της για την υλοποίηση του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού Πρασίνου».
4) Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης συναινεί στις Κυβερνητικές εξαγγελίες, σε αντίθεση με τις θετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπ’ αριθ. 522/2014 και 686/2015 «για άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου», αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποίησε (τις αγνόησε προκλητικά), παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της επιτροπής μας (με παραστάσεις, υπομνήματα, υπογραφές κινητοποιήσεις κλπ).

Ε) ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΡΑ

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που κινδυνεύει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή απαιτείται, ευρύτατος συντονισμός δράσης, αγώνα και αντίστασης.

1) Η περιφέρεια Αττικής έχει υποχρέωση να πάρει πρωτοβουλίες, συντονίζοντας τη δράση όλων των Δήμων της Αττικής, για να διασωθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή σύμφωνα άλλωστε και με προηγούμενες θετικές αποφάσεις και δράσεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα της ομόφωνης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπ’ αριθ. 24/28-2-2006.
«Α) Θεωρούμε ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον, τη θεσμοθέτηση και κατασκευή δημόσιου χαρακτήρα Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, υψηλού πρασίνου, έκτασης 4500 στεμμάτων σύμφωνα με την μελέτη του ΕΜΠ.
Β) Ζητεί άμεσα: την απαγόρευση στην περιοχή ανέγερσης νέων κτιρίων, λυόμενων και λοιπών εγκαταστάσεων, κατασκευής γηπέδων κλπ).

2) Όλοι οι φορείς και κινήσεις πολιτών (πολιτιστικοί, αθλητικοί, σύλλογοι, επιστημόνων γονέων, μαθητών) και εργατικά σωματεία/ όμοροι Δήμοι, Κόμματα, δημοτικές παρατάξεις κλπ., πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας ξεκινώντας ένα μεγάλο αγώνα, που σίγουρα θα είναι και πάλι νικηφόρος όπως ήταν την περίοδο 2001-2004 που αποτρέψαμε την κατασκευή του Γηπέδου Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.


Η καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή
Δεν θα περάσει

Τα Πάρκα είναι η ανάσα της πόλης.
Η πόλη δεν έχει ζωή χωρίς Πάρκα.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ


Φωτό: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου