Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ελληνικό: από το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στην «πράσινη αυλή»
 
του Πάνου Τότσικα, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμου
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς των δανειστών, προώθησε τον περασμένο Σεπτέμβριο την έγκριση από την ελληνική βουλή της Σύμβασης παραχώρησης για 99 χρόνια στον Όμιλο Λάτση δημόσιας έκτασης 6.200 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την παραλία 3,5 χλμ του Αγίου Κοσμά και το Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο / Μαρίνα.
Σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4062/2012 προβλέπεται ότι «…στο τμήμα του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά το οποίο καταλαμβάνεται από το τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκταση επιφανείας 2000 τουλάχιστον στρεμμάτων θα αναπτυχθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, με χρήσεις πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών, οι δε χώροι πράσινου και ελεύθεροι χώροι πρέπει να ανέρχονται στο 75% τουλάχιστον της συνολικής έκτασης του Πάρκου»
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της καλά πληροφορημένης «Καθημερινής» (6.11.2016) με τίτλο: Μια «πράσινη αυλή», στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, εμφανίζεται για πρώτη φορά δημοσίως η σχετική περιβαλλοντική μελέτη του πάρκου που εκπονήθηκε για τον Όμιλο Λάτση: Σύμφωνα με το δημοσίευμα «…περίπου 2000 στρέμματα αττικού πρασίνου χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες… Η αρχιτεκτονική «αφήγηση» (της μελέτης) χρησιμοποιεί τα ίχνη του παλαιού αεροδρομίου και συγκεκριμένα τους αεροδιαδρόμους, τα διατηρούμενα υπόστεγα και άλλα κτίρια, καθώς και μέρος της ολυμπιακής υποδομής του ακινήτου, διαμορφώνοντας επτά ενότητες… Στο πάρκο θα υπάρχουν 329.000 τ.μ παλαιών και νέων κτιρίων, με χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και εμπορίου…»
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», στις προαναφερόμενες επτά θεματικές ενότητες του «πάρκου-αυλής» περιλαμβάνονται:
* Περιοχή Αθλητισμού (ιδιωτικού χαρακτήρα) όπου θα λειτουργούν κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδα τένις, μπάσκετ, στίβος κ.α, ένα “Health Club” με καταστήματα και χώρους εστίασης καθώς και ένα “Fun Park”, ενώ διατηρείται το υφιστάμενο Ολυμπιακό κλειστό γήπεδο μπάσκετ μπόλ για αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες, καθώς και οι εγκαταστάσεις του κανόε – καγιάκ σλάλομ. Επί της ουσίας, εντός των 2.000 στρ. του (ιδιόκτητου) «πάρκου», μεταφέρεται μέρος του δημόσιου σήμερα Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ), το οποίο καταργείται και στην θέση του προγραμματίζεται να κτιστούν πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες.
* Περιοχή Εκθέσεων, όπου θα λειτουργεί ως (ιδιωτικών συμφερόντων) Εκθεσιακός Χώρος το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου, ενώ ένα τμήμα του πρώην αεροδιαδρόμου μπορεί να λειτουργεί ως ανοικτός (ιδιωτικός) χώρος για εκθέσεις και υπαίθριες αγορές.
* Κέντρο Τέχνης (ιδιωτικών συμφερόντων), με καφέ-εστιατόριο και κατάστημα.
* Περιοχή διατηρητέων υπόστεγων αεροπλάνων, τα οποία μετατρέπονται σε ένα νέο Μουσείο Αεροπορίας. Δίπλα τους, νέα κτίρια (ιδιωτικών συμφερόντων) θα περιλαμβάνουν ένα παζάρι συνδέοντας το πάρκο με το παρακείμενο ιδιωτικό εμπορικό Κέντρο (Mall).
* Περιοχή ρέματος Τραχώνων, στο βόρειο τμήμα του «πάρκου» όπου θα υπάρχει πυκνότερη κάλυψη από δέντρα, δημιουργούνται λιμνούλες και υγρότοποι ενώ διατηρείται (υπό ιδιωτική διαχείριση) το ολυμπιακό γήπεδο χόκεϊ, χωρίς το κτίριό του.
* Ολυμπιακό Κέντρο και αστικές καλλιέργειες, στην κεντρική περιοχή του «πάρκου», όπου θα δημιουργηθεί Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων με καφέ, καταστήματα. Δίπλα, (σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής»), προβλέπεται η διαμόρφωση ενός χώρου αστικής καλλιέργειας, με εσπεριδοειδή, αμπέλια, σιτάρι και μικρούς «μπαξέδες», ο οποίος θα ενοικιάζεται ή θα παραχωρείται (από ποιούς; σε ποιούς;). Στην ίδια περιοχή, τμήματα του πρώην αεροδιαδρόμου διατηρούνται ως (ιδιωτικός) χώρος έκθεσης /πώλησης αγροτικών προϊόντων καθώς και πάρκινκ.
* Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», δημιουργείται «άγρια ελληνική φύση» και …. «αττικό δάσος» (!) σε μια εξαιρετικά περιορισμένη λεπτή ζώνη πράσινου ανάμεσα σε μια από τις περιοχές κατοικίας και το υπόλοιπο πάρκο, που θα περιλαμβάνει ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές, μηλιές συκιές, βελανιδιές.
Από όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει ότι, στο προγραμματιζόμενο «κοινόχρηστο πάρκο» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού των «περίπου 2000 στρεμμάτων αττικού πράσινου», περιλαμβάνονται ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις 329.000 τ.μ και δομημένες που περιορίζουν σημαντικά το πράσινο του πάρκου αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του και μετατρέποντας το ουσιαστικά σε μια «πράσινη αυλή» των πολυόροφων ιδιωτικών πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείων, γραφείων και εμπορικών κέντρων συνολικής δόμησης 2.700.00 -3.600.000 τ.μ. (!) που θα το περιβάλλουν.
Συνοψίζοντας: αυτό που εν τέλει χαρακτηρίζει το προγραμματιζόμενο «κοινόχρηστο πάρκο» στο Ελληνικό, είναι:
  • η ουσιαστική ανυπαρξία υψηλού πράσινου
  • η ύπαρξη σημαντικού αριθμού ιδιωτικών κτιριακών εγκαταστάσεων (329.000 τ.μ) και συνοδευτικών δράσεων στους περιβάλλοντες αυτά χώρους.
  • η διατήρηση ενός σημαντικού μέρους των πρώην αεροδιαδρόμων για εμπορικές δραστηριότητες και χρήσεις πάρκινκ.
  • η μεταφορά εντός των ορίων του, μέρους των αθλητικών δραστηριοτήτων του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ), με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κοινών αγαθών που σχετίζονται με πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κοινωνικές δραστηριότητες.
Καλούνται οι συνήγοροι του Ομίλου Λάτση και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν θέση…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου